GI-muffins med bacon, basilika och tomat

Till 12 stora eller 20 små muffins behöver du:

3 dl sojamjöl
¾ dl havrekli
1 dl linfrö
2 dl siktat dinkelmjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
1 ½ dl yoghurt
1 ½ dl vatten
1 dl rapsolja
Fyllning:
2 dl soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
1 dl grovriven parmesan
(eller annan smakrik ost)
140 g bacon

Värm ugnen till 200°. Ställ upp muffinsformarna. Repa basilikabladen av stjälkarna.
Hacka tomaterna och basilikan fint. Riv parmesanen.
Strimla baconet, fräs det och låt rinna av på hushållspapper

Blanda samman mjöl, kli, linfrö, bakpulver och salt. Vispa upp äggen.
Blanda ägg, vatten, yoghurt och olja. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
Rör ner tomater, basilika, parmesan och bacon.

Fördela smeten i formarna. Grädda stora muffins i 30 minuter på
nedersta falsen eller små muffins i 20 minuter på mittenfalsen.
Recept från giviktkoll)
(Vill du låna mitt recept till en annan sajt? Maila och fråga!)

 

Röd äppelpaj – GI

2 portioner

1 dl sojamjöl
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
30 g smör (eller Bregott)
<1 msk sötningsmedel 1 tsk kanel 1 äpple, skalat och skivat 2 dl hallon Lägg äpple och hallon i en ugnsform. Nyp ihop pajdegen och fördela den ovanpå. Grädda i ugn, 200° ca 20 min. Låt pajen svalna, servera med en klick vispgrädde eller turkisk yoghurt. (Vill du låna mitt recept till en annan sajt? Maila och fråga!)

 

Tonfiskröra

1 burk tonfisk (gärna i olja, som får rinna av)
1 kokt ägg
60 g philadelphiaost
lite persilja
några droppar citronsaft
salt, peppar

Kör allt i matberedare eller med mixerstav.
Servera till grönsallad och oliver.
(Vill du låna mitt recept till en annan sajt? Maila och fråga!)

 

Vårrullar – GI

Ingredienser
Såsen:
200 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
½ burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ox- eller kalvfond
salt, peppar, paprikapulver

Omeletter:
4 ägg
2 msk vatten
salt och peppar
Garnering:
1 dl riven ost

Gör en mustig köttfärssås.
Vispa ihop ägg, vatten och kryddor.
Grädda 4 tunna omeletter.
Lägg en rejäl sträng med köttfärssås på
varje omelett, rulla ihop, strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen, 225 grader, 5-10 minuter,
tills osten börjat få färg.
Servera med en grönsallad.
(Vill du låna mitt recept till en annan sajt? Maila och fråga!)

 

Kasslergratäng

4 portioner
400 g kassler
4 tomater
1 liten squash (ca 300 g)
1 purjolök
1 tsk rapsolja
1 tsk oregano
2 krm pepparmix
1 tsk salt
1 burk (2 dl) lätt-creme fraiche
2 msk dijonsenap
50 g fetaost

Skär kassler, tomater, squash och purjo i tunna skivor.
Fräs squash och purjo i matfett några minuter.
Varva kassler, purjo, squash och purjo i en ugnsform.
Krydda med oregano, peppar och salt.
Rör samman creme fraiche och senap. Bred på blandningen.
Smula fetaosten över det hela.
Ställ in formen i ugnen i ca 20 minuter.

Är mättande som den är men du kan servera ris till om du vill.
(Vill du låna mitt recept till en annan sajt? Maila och fråga!)